KUL Logo

(PL)  

(PL) Biotechnologia

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

ZAREJESTRUJ SIĘ


Perspektywy zawodowe

Studia w zakresie biotechnologii realizują kształcenie w dwu obszarach do wyboru:

Biotechnologia medyczna

– Biotechnologia żywienia i żywności

Studia przygotowują do:

  • podjęcia pracy jako: biotechnolog, mikrobiolog, biochemik, genetyk, biolog, technik analityk, laborant, specjalista ds. zapewniania jakości, specjalista ds. rejestracji leków w przemysłowych ośrodkach naukowo-badawczych wykorzystujących procesy biotechnologiczne, w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, firmach farmaceutycznych, stacjach hodowli roślin, zakładach gospodarki komunalnej oraz urzędach zajmujących się ochroną i gospodarowaniem zasobami przyrody

Tytuł zawodowy licencjata uprawnia do:

  • ubiegania się o przyjęcie na studia II stopnia
  • kontynuowania nauki na studiach podyplomowych

PROGRAM STUDIÓW

Zapraszamy na nasz profil na instagramie oraz na Tik Tok!


Praktyki i staże

Praktyki obowiązkowe:

  • 130 godz. praktyk zawodowych w zakładach przemysłowych, laboratoriach, ośrodkach naukowo-badawczych lub innych jednostkach

Odbycie praktyk jest możliwe m.in. w instytucjach:

  • w przedsiębiorstwach z branży farmaceutycznej, biotechnologicznej i pokrewnych, z którymi Wydział prowadzi współpracę
  • szczegółowa lista proponowanych miejsc odbywania praktyk dostępna jest u opiekuna praktyk
  • możliwość odbywania praktyk w miejscu zamieszkania studenta

Na kierunku funkcjonuje Koło Biotechnologii KUL. Działający w nim studenci zdobywać doświadczenie w pracy badawczej i organizacyjnej.

Praktyki nadobowiązkowe:

  • możliwość uczestniczenia w wizytach studyjnych w wybranych przedsiębiorstwach z branży biotechnologicznej
  • pełna oferta dostępna w Biurze Karier KUL – zgodnie z własnymi predyspozycjami, zainteresowaniami i potrzebą rynku pracy

Staże:

  • możliwości odbywania płatnych oraz bezpłatnych staży w przedsiębiorstwach i instytucjach współpracujących z kierunkiem studiów m.in. w ramach Konwentu Pracodawców



Kompetencje zdobywane w trakcie studiów

Wiedza z zakresu: biochemii i biologii, technik laboratoryjnych i narzędzi badawczych.

Umiejętności praktyczne:

  • posługiwanie się sprzętem laboratoryjnym (m.in. stosowanie technik chromatograficznych, spektrofotometrycznych, radiometrycznych, mikroskopowych)
  • przygotowanie ekspertyzy w zakresie biotechnologii, biochemii i biologii
  • prowadzenie podstawowej hodowli komórkowej i tkankowej
  • projektowanie i wykonanie prostych zadań badawczych lub ekspertyz w zakresie biotechnologii, biochemii i biologii
  • wykonanie analizy służącej do oceny podstawowych parametrów immunologicznych
  • wypracowanie nawyków niezbędnych do pracy w laboratorium badawczym
  • planowanie i znajomość budowania linii produkcyjnej
  • możliwość uzyskania umiejętności w ramach dodatkowych kursów i warsztatów obejmujących zagadnienia zaawansowanych wykorzystywanych w pracy biotechnologa

  • kompetencje umożliwiające uczestnictwo w dyskusjach dotyczących problematyki z zakresu biotechnologii wykorzystując język naukowy
  • przygotowywanie opracowań dotyczących zagadnień związanych z naukami biotechnologicznymi i umiejętność ich prezentacji
  • zdolność do pracy w zespole i przyjmowania w nim różnych zadań i ról
  • korzystanie z różnych mediów i umiejętność wykorzystania nabytych informacji do rozwoju i ugruntowania wiedzy
  • znajomość języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
  • możliwość podnoszenia kompetencji w trakcie dodatkowych kursów i warsztatów językowych oraz rozwijających umiejętności w zakresie efektywnej komunikacji, pracy w zespole i autoprezentacji

  • znajomość ogólnych zasad tworzenia form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystując wiedzę z zakresu biotechnologii
  • w trakcie zajęć laboratoryjnych szczególną uwagę przywiązuje się do uzyskiwania kompetencji niezbędnych i cenionych na rynku pracy i do samozatrudnienia takich jak: samodzielność, zdolności adaptacyjne, uczciwość i kreatywność
  • znajomość i rozumienie podstawowych pojęć i zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
  • umiejętność korzystania z zasobów informacji patentowej
  • możliwość podnoszenia kompetencji w trakcie dodatkowych kursów i warsztatów dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzenia projektami

  • posiadanie wiedzy umożliwiającej posługiwanie się pakietem biurowym
  • zarządzanie bazą danych oraz tworzenie grafik dla celów prezentacyjnych
  • stosowanie podstawowych metod statystycznych i technologii informatycznych do opisu zjawisk przyrodniczych oraz analizy i opracowania danych doświadczalnych
  • umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł

  • znajomość i umiejętność stosowania technik niezbędnych do prowadzenia badań naukowych z zakresu biotechnologii, biologii i biochemii (chromatografii, spektrofotometrii, mikroskopii, hodowli komórkowych, immunocytochemii)
  • projektowanie i wykonanie prostych zadań badawczych w zakresie biotechnologii, biochemii i biologii
  • umiejętność korzystania z baz danych w tym z literaturą przedmiotu i stosowania ich do projektowania własnych badań i wnioskowania na podstawie ich wyników
  • umiejętność opisywania, wyjaśniania i interpretacji podstawowych zjawisk chemicznych i fizykochemicznych

Zasady rekrutacji

Kandydaci z nową maturą – punktowany wynik z jednego z następujących przedmiotów:

  • matematyka, lub biologia, lub chemia, lub fizyka – do wyboru. Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden z wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.

Kandydaci z maturą zagraniczną – wymagane posiadanie wyników z jednego z następujących przedmiotów:

  • matematyka, lub biologia, lub chemia, lub fizyka – do wyboru. Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden z wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.

Zasady przeliczania ocen ze świadectw i dyplomów równorzędnych polskiemu świadectwu dojrzałości, określa szczegółowo załącznik nr 3 do uchwały Senatu KUL w sprawie zasad postępowania rekrutacyjnego na studia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II w roku akademickim 2024/2025.

Kandydaci z maturą zagraniczną aplikujący na studia w języku polskim zobowiązani są przedstawić dokument potwierdzający znajomość języka polskiego na poziomie co najmniej B2.


Kandydaci posiadający dyplom matury międzynarodowej (IB) International Baccalaureate lub matury europejskiej (EB) European Baccalaureate – wymagane posiadanie wyników z jednego z następujących przedmiotów:

  • matematyka, lub biologia, lub chemia, lub fizyka – do wyboru. Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden z wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.

Zasady przeliczania ocen z matury IB i matury EB określa szczegółowo załącznik nr 3 do uchwały Senatu KUL w sprawie zasad postępowania rekrutacyjnego na studia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II w roku akademickim 2024/2025.

„Stara matura” – świadectwo maturalne uzyskane w Polsce przed 2005 rokiem!

Wynik wyrażony OCENĄ w skali 1-6 lub 2-5.

Punktowane oceny z egzaminów pisemnych ze świadectwa dojrzałości

  • język polski (50% wyniku końcowego)
  • matematyka, lub biologia, lub chemia, lub fizyka – do wyboru (50 % wyniku końcowego). Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden z wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.

Biotechnologia:

  • Olimpiada z biologii
  • Olimpiada z chemii
  • Olimpiada z fizyki
  • Olimpiada z matematyki
  • Olimpiada Wiedzy Ekologicznej
  • Olimpiada Innowacji Technicznych w elektronice i mechatronice, Olimpiada Innowacji Technicznych w telekomunikacji i informatyce, Olimpiada Innowacji Technicznych w mechanice, Olimpiada Innowacji Technicznych w ochronie środowiska i Olimpiada Wiedzy o Wynalazczości (wcześniej jako Olimpiada Innowacji Technicznych i Wynalazczości)
  • Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
  • Konkurs wiedzy z biologii i chemii (L)

Sposób przeliczania wyników maturalnych dostępny TUTAJ!