ZAREJESTRUJ SIĘ
CEL STUDIÓW:
Celem studiów podyplomowych jest zapoznanie słuchaczy z najważniejszymi zagadnieniami produkcji rolniczej, w tym zwłaszcza produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych. Ważną część programu studiów stanowią zagadnienia dotyczące funkcjonowania gospodarstw rolnych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz nowych kierunków w produkcji rolniczej, jak uproszczenia uprawy, rośliny energetyczne, rolnictwo ekologiczne, rolnictwo precyzyjne.
ADRESACI:
• Studia podyplomowe skierowane są do absolwentów studiów wyższych (licencjackie, inżynierskie, magisterskie) kierunków innych niż rolnictwo,
• studenci V roku studiów jednolitych magisterskich, którzy posiadają kwalifikacje studiów I stopnia, tj. zrealizowali co najmniej 3-letni program edukacji i uzyskali co najmniej 180 punktów ECTS.
Kilka słów od kierownika kierunku dr Artura Lisa
Studia podyplomowe w zakresie zarządzania infrastrukturą wiejską i modernizacji rolnictwa w Filii KUL
w Stalowej Woli są prowadzone w 100% ONLINE
Wykłady:
- Podstawy prawa i prawa rolnego
- Rachunkowość rolnicza
- Rynki rolne w Polsce i UE
- Integrowana ochrona roślin
- Restrukturyzacja, modernizacja i fundusze UE dla obszarów wiejskich
- Agrobiznes i rozwój obszarów wiejskich
Ćwiczenia:
- Podstawy gleboznawstwa rolniczego
- Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt
- Technologia produkcji roślinnej
- Marketing artykułów rolnych
- Agroturystyka z ekologią
- Ochrona różnorodności biologicznej i zarządzanie środowiskiem

dr hab. Leszek Ćwikła/KUL
dr hab. Dominik Tyrawa/KUL
dr Artur Lis/KUL
mgr inż. Piotr Lipiński/Ośrodek Doradztwa Rolniczego
mgr Małgorzata Borys/Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
mgr Edyta Rębiś/Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
mgr Anna Kaptur/Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
KOMPETENCJE SPECJALISTYCZNE:
- Słuchacz posiada wiedzę z zakresu polityki rozwoju obszarów wiejskich, w tym Wspólnej Polityki Rolnej UE.
- Posiada podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną niezbędną do organizowania produkcji rolniczej i funkcjonowania społeczności obszarów wiejskich.
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu w działalności rolniczej.
- Rozpoznaje i klasyfikuje podstawowe patogeny, szkodniki i chwasty, opisuje i ocenia szkodliwość ich występowania w uprawach rolniczych oraz wybiera i planuje sposoby regulacji ich występowania.
- Opisuje i planuje zastosowanie oraz ocenia efekt stosowania podstawowych metod, techniki technologii oraz narzędzi i materiałów pozwalających na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach zrównoważonego rolnictwa.
- Rozpoznaje rodzaje i poziom porażenia roślin patogenami i zachwaszczenia łanu oraz projektuje właściwe sposoby zwalczania patogenów, szkodników i chwastów.
- Opisuje i projektuje sposoby optymalizacji warunków produkcji roślinnej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów oraz potencjału środowiska w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonu.
KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
- Potrafi zdobywać i gromadzić wiedzę z różnych źródeł, analizować informacje i wnioskować oraz stale poszerzać zdobytą wiedzę w procesie samokształcenia.
- Wykorzystuje mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej dla potrzeb rozwoju gospodarstw rolnych
i obszarów wiejskich.
KOMPETENCJE W ZAKRESIE KOMUNIKACJI:
- Rozumie potrzebę uczenia się i doskonalenia zawodowego przez całe życie.
- Potrafi pracować indywidualnie i w grupie, przyjmując w niej różne role, zmierzając do osiągnięcia założonego celu.
- Jest zdolny określać priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.
- Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego.
- Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w odniesieniu do siebie i pracowników instytucji.
INFORMATYCZNE:
- Umie pozyskiwać oraz przetwarzać dane i informacje stosując technologie informatyczne.
- Posiada zdolność podejmowania decyzji z zastosowaniem informatycznych systemów wspomagania.
- Klasyfikuje i stosuje podstawowe metody statystyczne i narzędzia informatyczne służące ocenie i analizie zjawisk oraz procesów zachodzących w rolnictwie.
INNE:
- Stosuje i ocenia przydatność podstawowych technik i technologii oraz metod matematycznych i statystycznych w celu gromadzenia, przetwarzania i analizy danych eksperymentalnych.
- Projektuje i wykonuje pod nadzorem zadania badawcze.
Studia nadają kwalifikacje rolnicze (wg Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz.U. 2012 r. poz. 109).
Absolwent potrafi odpowiedzieć na potrzeby konkurencyjnej gospodarki i aktualne tendencje w wielofunkcyjnym i zrównoważonym rozwoju sektora agrobiogospodarki. Potrafi również aplikować o pomoc finansową z programów UE.
Opłata za semestr: 1500 zł | Ilość semestrów: 2
Limit miejsc: 20
Istnieje możliwość płatności w ratach – max. 3 raty za każdy semestr.
Opłatę za semestr lub pierwszą ratę należy uiścić w ciągu 7 dni od zakończenia rekrutacji.
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest spełnienie łącznie warunków:
1. ukończenie studiów wyższych: I stopnia, II stopnia lub studiów jednolitych magisterskich; w przypadku studentów V roku zaświadczenie o zaliczeniu IV roku studiów i zdobytych punktach ECTS
2. zarejestrowanie się w systemie rekrutacyjnym -> Zarejestruj się (decyduje kolejność zgłoszeń).