CEL STUDIÓW:
Celem studiów podyplomowych jest zapoznanie słuchaczy z najważniejszymi zagadnieniami produkcji rolniczej, w tym zwłaszcza produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych. Ważną część programu studiów stanowią zagadnienia dotyczące funkcjonowania gospodarstw rolnych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz nowych kierunków w produkcji rolniczej, jak uproszczenia uprawy, rośliny energetyczne, rolnictwo ekologiczne, rolnictwo precyzyjne.
ADRESACI:
• Studia podyplomowe skierowane są do absolwentów studiów wyższych (licencjackie, inżynierskie, magisterskie) kierunków innych niż rolnictwo,
Wykłady:
Podstawy prawa i prawa rolnego
Rachunkowość rolnicza
Rynki rolne w Polsce i UE
Integrowana ochrona roślin
Restrukturyzacja, modernizacja i fundusze UE dla obszarów wiejskich
Agrobiznes i rozwój obszarów wiejskich
Ćwiczenia:
Podstawy gleboznawstwa rolniczego
Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt
Technologia produkcji roślinnej
Marketing artykułów rolnych
Agroturystyka z ekologią
Ochrona różnorodności biologicznej i zarządzanie środowiskiem
Łączna liczba godzin: 210
Kierownik studiów: dr Artur Lis, doktor nauk prawnych oraz doktor historii; specjalizuje się w zakresie historii prawa i prawa administracyjnego, autor wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych. Posiada doświadczenie na stanowisku kierowniczym.
dr hab. Leszek Ćwikła/KUL
dr hab. Dominik Tyrawa/KUL
dr Artur Lis/KUL
mgr inż. Piotr Lipiński/Ośrodek Doradztwa Rolniczego
mgr Małgorzata Borys/Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
mgr Jerzy Borcz, Dyrektor KOWR
mgr Marek Krzywonos
KOMPETENCJE SPECJALISTYCZNE:
Słuchacz posiada wiedzę z zakresu polityki rozwoju obszarów wiejskich, w tym Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Posiada podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną niezbędną do organizowania produkcji rolniczej i funkcjonowania społeczności obszarów wiejskich.
Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu w działalności rolniczej.
Rozpoznaje i klasyfikuje podstawowe patogeny, szkodniki i chwasty, opisuje i ocenia szkodliwość ich występowania w uprawach rolniczych oraz wybiera i planuje sposoby regulacji ich występowania.
Opisuje i planuje zastosowanie oraz ocenia efekt stosowania podstawowych metod, techniki technologii oraz narzędzi i materiałów pozwalających na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach zrównoważonego rolnictwa.
Rozpoznaje rodzaje i poziom porażenia roślin patogenami i zachwaszczenia łanu oraz projektuje właściwe sposoby zwalczania patogenów, szkodników i chwastów.
Opisuje i projektuje sposoby optymalizacji warunków produkcji roślinnej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów oraz potencjału środowiska w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonu.
KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
Potrafi zdobywać i gromadzić wiedzę z różnych źródeł, analizować informacje i wnioskować oraz stale poszerzać zdobytą wiedzę w procesie samokształcenia.
Wykorzystuje mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej dla potrzeb rozwoju gospodarstw rolnych
i obszarów wiejskich.
KOMPETENCJE W ZAKRESIE KOMUNIKACJI:
Rozumie potrzebę uczenia się i doskonalenia zawodowego przez całe życie.
Potrafi pracować indywidualnie i w grupie, przyjmując w niej różne role, zmierzając do osiągnięcia założonego celu.
Jest zdolny określać priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.
Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego.
Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w odniesieniu do siebie i pracowników instytucji.
INFORMATYCZNE:
Umie pozyskiwać oraz przetwarzać dane i informacje stosując technologie informatyczne.
Posiada zdolność podejmowania decyzji z zastosowaniem informatycznych systemów wspomagania.
Klasyfikuje i stosuje podstawowe metody statystyczne i narzędzia informatyczne służące ocenie i analizie zjawisk oraz procesów zachodzących w rolnictwie.
INNE:
Stosuje i ocenia przydatność podstawowych technik i technologii oraz metod matematycznych i statystycznych w celu gromadzenia, przetwarzania i analizy danych eksperymentalnych.
Projektuje i wykonuje pod nadzorem zadania badawcze.
Studia nadają kwalifikacje rolnicze (wg Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz.U. 2012 r. poz. 109).
Absolwent potrafi odpowiedzieć na potrzeby konkurencyjnej gospodarki i aktualne tendencje w wielofunkcyjnym i zrównoważonym rozwoju sektora agrobiogospodarki. Potrafi również aplikować o pomoc finansową z programów UE.
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych w zakresie zarządzania w rolnictwie (zgodnie z art. 164 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2023 r. Poz. 742 t.j.) oraz Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego- 19 września 2018 r. Poz. 1791).
Opłata za semestr: 1700 zł | Ilość semestrów: 2
Limit miejsc: 30
Istnieje możliwość płatności w ratach – max. 3 raty za każdy semestr.
Opłatę za semestr lub pierwszą ratę należy uiścić w ciągu 7 dni od zakończenia rekrutacji.
KIEROWNIK STUDIÓW
dr Artur Lis
artur.lis@kul.pl
SEKRETARIAT STUDIÓW
+48 81 445 39 96
+48 81 445 39 98
+48 502 683 478
Zasady rekrutacjiZapisz się/zarejestruj