Biotechnologia

Jesteś absolwentem/ką studiów I stopnia z kierunku nauk przyrodniczych, medycznych lub pokrewnych i interesuje cię biotechnologia w zakresie medycznym lub nowoczesnym rolnictwie, to dołącz do nas!

Biotechnologia to interdyscyplinarny kierunek, który połączy nauki przyrodnicze i ścisłe. Zajmuje się palącymi kwestiami globalnymi, takimi jak bezpieczeństwo żywnościowe, leczenie chorób i zrównoważony rozwój środowiska, umożliwiając studentom przyczynienie się do znaczących rozwiązań.

Zajęcia podzielone są na obowiązkowe i do wyboru. Dzięki takiej organizacji zajęć każdy student ma wiedzę o bioinformatyce i podstawach zarządzenia jakością i pracą na zwierzętach laboratoryjnych i daje wolną rękę przy wyborze tego, czym chce się zajmować. 

Studiuj biotechnologię na KUL. U nas jest duży nacisk na zajęcia praktyczne i rozwijanie umiejętności laboratoryjnych (zajęcia w małych grupach, maks. 8 osób) w nowoczesnych i dobrze wyposażonych laboratoriach.

Informacje o kierunku

Zasady rekrutacji

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie jest ukończenie studiów I stopnia na jednym z wymienionych kierunków: biotechnologia, biologia, mikrobiologia, inżynieria środowiska, ochrona środowiska lub pokrewnym, które powinny być realizowane w ramach jednej z dziedzin:

  • nauki ścisłe i przyrodnicze,
  • nauki inżynieryjno-techniczne,
  • nauki medyczne i nauki o zdrowiu,
  • nauki rolnicze.

Kwalifikacja na podstawie konkursu ocen na dyplomie.

W szczególnych przypadkach, po porównaniu uzyskanych efektów uczenia się na studiach I stopnia, kandydatom mogą zostać wskazane przedmioty do uzupełnienia.

Dlaczego Biotechnologia
na KUL?

  • wiedza z zakresu: biochemii, mikrobiologii i biologii; statystyki umożliwiającej opisywanie i interpretowanie zjawisk przyrodniczych
  • umiejętność napisania procedury badawczej oraz obowiązujących dokumentów specyfikujących
  • etyczne postępowanie podczas wykonywania obowiązków służbowych
  • wiedza w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie biotechnologii
  • wiedza na temat zapewniania jakości na etapie rozwoju, produkcji i kontroli jakości produktu biotechnologicznego
  • umiejętność planowania prac doświadczalnych w laboratorium oraz analizy wyników
  • możliwość uzyskania uprawnień w ramach certyfikowanego przez podmiot zewnętrzny kursu: „Specjalista ds. jakości i audytu wewnętrznego”
  • dodatkowe darmowe i certyfikowane kursy: „Zaawansowane techniki chromatograficzne” i „Cytometria przepływowa”
  • sprzętu niezbędnego do prowadzenia badań naukowych z zakresu biotechnologii, biologii i biochemii (chromatografii, spektrofotometrii, mikroskopii);
  • umiejętność obsługi specjalistycznego oprogramowania do obsługi aparatury badawczej oraz analizy i opracowania danych doświadczalnych
  • posługiwanie się pakietem biurowym, programami statystycznymi i specjalistycznym oprogramowaniem wykorzystywanym w biotechnologii
  • opisywanie i interpretowanie zjawisk przyrodniczych oraz analiza i weryfikacja wyników badań w oparcie o metody statystyczne
  • posiada wiedzę z biochemii, mikrobiologii i biologii oraz statystyki umożliwiającą opracowanie procedury badawczej oraz prawidłową interpretację uzyskanych wyników
  • śledzi i rozumie specjalistyczną literaturę naukową
  • posiada wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie biotechnologii,
  • potrafi zaplanować eksperyment naukowy i określić priorytety w jego realizacji
  • postępuje etycznie podczas planowania i wykonywania doświadczeń badawczych

Co po studiach?

Dziedzina ta oferuje różne ścieżki kariery w opiece zdrowotnej, farmacji, rolnictwie, naukach o środowisku i badaniach, na które często istnieje duże zapotrzebowanie.

  • podjęcia pracy jako: biotechnolog, mikrobiolog, biochemik, genetyk, biolog, technik analityk, laborant, specjalista ds. kontroli jakości/zapewniania jakości, specjalista ds. rejestracji leków,
  • w przemysłowych ośrodkach naukowo-badawczych wykorzystujących procesy biotechnologiczne, w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, firmach farmaceutycznych, stacjach hodowli roślin
  • kontynuowania nauki na studiach podyplomowych
  • ubiegania się o przyjęcie do szkoły doktorskiej

Nasi absolwenci pracują:

różnego rodzaju przedsiębiorstwach prywatnych i publicznych oraz w organizacjach pozarządowych

jak również prowadzą własną  działalność gospodarczą

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.