ZAREJESTRUJ SIĘ
Perspektywy zawodowe
Studia w zakresie dietetyki obejmują dwie specjalności:
- poradnictwo żywieniowe
- dietetyka kliniczna
Studia przygotowują do:
- podjęcia pracy w zawodzie dietetyk w zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, gabinetach i poradniach dietetycznych, placówkach sportowych (klubach sportowych, fitness oraz siłowniach), salonach kosmetycznych i SPA, instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową
Tytuł zawodowy licencjata uprawnia do:
- ubiegania się o przyjęcie na studia II stopnia,
- kontynuowania nauki na studiach podyplomowych w zakresie poradnictwa dietetycznego i dietetyki klinicznej
Kompetencje zdobywane w trakcie studiów
Absolwent po ukończeniu studiów będzie posiadał:
- specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu planowania różnych diet i ich wpływu na organizm ludzki zdrowy i w różnych stanach chorobowych
- umiejętność posługiwania się podstawowym sprzętem i narzędziami stosowanymi w praktyce dietetyka
- specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu systemów zarządzania jakością w produkcji żywności
- wiedzę z zakresu wpływu składników diet na metabolizm organizmu i umiejętności praktycznego zastosowania tej wiedzy
- umiejętność oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię dla osób chorych i zdrowych
Absolwent:
- posiada rozwinięte umiejętności komunikacyjne potrzebne do kontaktu z różnymi grupami pacjentów
- uczestniczy w dyskusjach dotyczących problematyki z zakresu dietetyki wykorzystując język naukowy
- przygotowuje opracowania zagadnień związanych z naukami o zdrowiu i potrafi je prezentować
- jest zdolny do pracy w zespole przyjmując w nim różne zadania i role
- korzysta z różnych mediów i potrafi wykorzystać nabyte informacje do rozwoju i ugruntowania wiedzy
- znajomość podstaw przedsiębiorczości
- przygotowanie do samozatrudnienia i prowadzenia działalności gospodarczej w zawodzie dietetyk
- znajomość zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w odniesieniu do branży; znajomość metod panowania strategicznego
- umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
- stosowania podstawowych metod i technologii informatycznych
Zasady rekrutacji
Wynik wyrażony w skali PROCENTOWEJ.
Konkurs świadectw dojrzałości – punktowany wynik z jednego z następujących przedmiotów: biologia, chemia, fizyka, geografia. Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden spośród wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.
„Stara matura” – świadectwo maturalne uzyskane w Polsce przed 2005 r. lub świadectwo maturalne uzyskane za granicą!
Wynik matury wyrażony OCENĄ w skali 1-6 lub 2-5. Kandydaci z maturą uzyskaną za granicą wybierają dowolną skalę!
Punktowane oceny z egzaminów pisemnych ze świadectwa dojrzałości:
a) język polski (50% wyniku końcowego)
b) dowolny przedmiot zdawany przez kandydata z jednego z następujących: język obcy nowożytny, biologia, chemia, fizyka, historia, historia sztuki, geografia, matematyka, informatyka, wiedza o społeczeństwie, język łaciński i kultura antyczna, historia muzyki lub filozofia (50% wyniku końcowego). Jeżeli kandydat zaliczył więcej niż jeden spośród wymienionych przedmiotów, punktuje się ten, z którego uzyskał najlepszy wynik.
Kandydaci posiadający dyplom matury międzynarodowej (International Baccalaureate) wydany przez Biuro IB w Genewie, przyjmowani są na podstawie wymaganych dokumentów (otrzymują maksymalną liczbę punktów) w ramach planowanej liczby miejsc na wszystkie kierunki studiów, o ile uzyskają na egzaminie IB łączną sumę punktów przynajmniej 28.